Pere se, grebe i riba. Kuhinjski sudoper mora podnijeti, vrućinu, kiseline i hladnoću, biti otporan na kamenac i ako je moguće da još bude lagan za održavanje, ima dug vijek trajanja i da pritom izgleda lijepo. Ovdje sve zavisi o materijalu, jer optički moderni sudoperi već dugo privlače pažnju. Bilo da se radi o plemenitom ambijentu u hladnom nehrđajućem čeliku, ugodnom kamenom efektu granitnih sudopera ili purističkom dizajnu keramičkih sudopera u svim zamislivim nijansama, izbor materijala je stvar ukusa i pitanje potrebe.
Dizajn
Oni koji vole boje ne mogu pogriješiti s umivaonicima od granita i keramike: Blanco Silgranit, GranMaster, Plados&Telma ili Systemceram Keramik sudoperi dolaze u različitim bojama. Keramički sudoperi su dostupni i u sjaj i mat izvedbi. Antracit, siva i crna su posebno u trendu – ugradnja u ravnini sa kamenom pločom. Nehrđajući čelik se oslanja na klasičnu srebrenu boju koja vrlo ekskluzivno djeluje u kombinaciji sa tamnijim radnim pločama od kamena ili drveta.
Njega i higijena
Kome još nije poznato: fleke od kamenca u i oko korita. Ako ne želite ulagati puno vremena u njegu sudopera, granitni ili keramički sudoper je onda pravi izbor. Čak i sudoperi od nehrđajućeg čelika se lako čiste, ali su mrlje od kamenca i otisci prstiju vidljiviji.
Što se tiče higijene, svi današnji materijali zaslužuju sve pohvale. Plados sudoperi su napravljeni Ariapura tehnologijom i njihov materijal sadrži nano čestice titanium dioksida (TiO2 ) koje smanjuju zagađenje zraka, imaju antibakterijsko djelovanje i omogućavaju da se sudoper lakše čisti. Kod Silgranit PuraDur sudopera, Blanco je patentirao poseban zaštitni sloj protiv prljavštine i bakterija. Nehrđajući čelik također nudi vrlo higijensku radnu površinu zahvaljujući svojoj glatkoj i inertnoj površini. Glatke površine Systemceram sudopera su bez okusa i mirisa te potpuno higijenske, a zahvaljujući CleanPlus tehnologiji, kamenac se ne zadržava na površini.
Toplina i čvrstoća
Vruća tava ili lonac se često stavljaju u sudoper kao i zamrznuta hrana. Visoka temperatura za sva tri materijala ne predstavlja nikakav problem: bilo da je u pitanju nehrđajući čelik, granit ili keramika, vruće posude za kuhanje možete slobodno spustiti na njih. Sva tri materijala su također otporna, a granit i keramika (koja je također otporna na kiseline, ogrebotine i sitne udarce) imaju prednost zbog tvrdoće materijala. U poređenju s druga dva, nehrđajući čelik se relativno lako ogrebe, a kod granitnih sudopera treba biti oprezan s osjetljivim posuđem jer je materijal vrlo tvrd.
Cijena
Keramički sudoperi imaju svoju cijenu, a pored toga su i veoma teški – jedan sudoper može težiti i do 20 kg. Najpovoljnija varijanta su većinom sudoperi od nehrđajućeg čelika iako postoje velike razlike u kvaliteti. Više informacija će vam rado dati naše prodajno osoblje.
WEB KATALOG: Više informacija o proizvodima
(Autor: Amar Kahrimanović, )